Falugondnokok Duna- Tisza Közi Egyesülete... Üdvözöljük Honlapunkon! !
 

Milyen engedélyek szükséges az ételszállításhoz?

Az egyedi étel kiszállításhoz - ételhordós szállítás is ide tartozik - és a szállító jármű üzemeltetéséhez meg kell kérni az illetékes ÁNTSZ Városi Intézetének az engedélyét. Ez a szabályozás nemcsak adminisztratív kötelezettséget jelent, hanem az ÁNTSZ-nél dolgozó szakemberek tudásának igénybevételét a fogyasztók biztonsága szempontjából. Fontos, hogy a falugondnokok az engedélyben előírtak betartásával végezzék tevékenységüket. 

Minden eset egyedi elbírálást igényel, természetesen a jogszabályok adta lehetőségek keretei között, hiszen a feltételek meghatározásakor figyelembe veszik pl. a kiszállított étel adagszámát, a szállítási távolságot, a szállítási időt, az ételtároló edények típusát, hiszen a hőntartó edényben történő kiszállítás nagyobb biztonságot jelent. 

A kiszállításnál arra kell törekedni, hogy az étel elkészülte és a fogyasztónak történő átadása között a lehető legrövidebb idő teljen el. Amennyiben nem hőntartó edényekben szállították az ételt, javasoljuk, hogy az idősek figyelmét hívják fel arra, hogy fogyasztás előtt jól át kell sütni, vagy fel kell forralni azt. 

Az ételszállítást végző falugondnoknak rendelkeznie kell "Egészségügyi Nyilatkozat és Vizsgálati Adatok" című könyvvel, illetve amennyiben alkalmazottként dolgozik, érvényes munkaköri alkalmassági orvosi vizsgálattal is. 

Az ételszállítással foglalkozó falugondnoknak élelmiszer-higiéniai oktatáson javasolt részt venni, hogy a szükséges élelmiszerhigiéniai, élelmiszerbiztonsági ismereteket megszerezze.